GWW contractvormen
De bouworganisatievorm is binnen de Grond-, Weg- en Waterbouw (GWW) een belangrijke keuze, die aangeeft hoe de uit te voeren taken over de verschillende deelnemers aan het bouwproces worden verdeeld. Het is echter nog geen contract. Pas als er een keuze is gemaakt voor de bouworganisatievorm kunnen de vraagspecificatie en het contract worden opgesteld.
Administratieve voorwaarden
Iedere contractvorm kent zijn eigen administratieve voorwaarden. De belangrijkste hierbij zijn de UAV en UAV-GC 2005. Internationaal wordt veel gebruik gemaakt van de FIDIC-boekjes waarin standaard contractvoorwaarden zijn vastgelegd.
Vastleggen afspraken
Een contractvorm bepaalt de juridische vastlegging van de contractuele afspraken, die tussen die deelnemers worden gemaakt. De bouworganisatievorm beschrijft de wijze waarop de taken over de verschillende deelnemers aan het bouwproces worden verdeeld. In de praktijk wordt voor de contractvorm ook dezelfde naam gebruikt als voor de bouworganisatievorm.
U kunt zich bij uw keuze voor een contractvorm het beste laten leiden door dezelfde overwegingen als bij de keuze van de bouworganisatievorm en de mate van vrijheid die u, middels de vraagspecificaties, aan de markt wilt bieden. De keuze voor een contractvorm met gestandaardiseerde contractvoorwaarden ligt sterk in het verlengde van de andere keuzes.
In het contract worden vaak de juridisch-administratieve, de procesvoorwaarden en de technische projectspecifieke voorwaarden onderscheiden. Zowel de juridisch-administratieve als de procesvoorwaarden kunnen voor een organisatie eenvoudig worden gestandaardiseerd. Dat geeft grote voordelen voor de eigen organisatie, maar ook voor de markt. De technische eisen zijn per definitie projectspecifiek. Vaak wordt er verwezen naar de technische richtlijnen en normen, die wel standaard zijn.
Soorten contractvormen
In de GWW (grond-, weg- en waterbouw) komen onder meer de volgende contractvormen voor:
- Design & Construct
De opdrachtnemer is verantwoordelijk voor het ontwerp van infrastructuur en de uitvoering van de aanleg daarvan.
Meer informatie: Design & Construct -
Engineering & Construct
De opdrachtnemer voert werk uit met een minimaal aandeel detail-engineering (voornamelijk variabel onderhoud en aanleg met een kleine ontwerpcomponent).
Meer informatie: Engineering & Construct -
RAW
Gestandaardiseerde vorm van voorschrijven van werken is de RAW-besteksystematiek, een stelsel juridische, administratieve en technische voorwaarden voor het samenstellen van contracten. Het CROW (kennisplatform grond-, weg- en waterbouw) actualiseert en beheert dit. Een andere traditionele contractvorm die regelmatig worden gebruikt is een RAW-raamovereenkomst (voorheen Overeenkomst Met Open Posten of OMOP).
Meer informatie: RAW
-
Design, Build, Finance & Maintain
De opdrachtnemer is niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van het project, maar ook voor de financiering en het totale onderhoud.
Meer informatie: Design, Build, Finance & Maintain -
Design, Build, Maintain
De opdrachtnemer is niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van het project, maar ook voor het totale onderhoud.
Meer informatie: Design, Build, Maintain -
Prestatiecontracten
De opdrachtnemer is gedurende enkele jaren verantwoordelijk voor het vaste onderhoud van een deel van het netwerk.
Meer informatie: Prestatiecontracten -
Raamovereenkomsten ingenieursdiensten
Veel grotere opdrachtgevers sluiten raamovereenkomsten/samenwerkingsovereenkomsten af met (een groep van) ingenieursbureaus. Met de raamovereenkomstpartners kunnen nadere overeenkomsten worden afgesloten. Overeenkomsten met ingenieursbureaus komen voor in zowel de ontwerp, engineering als contractmangementfase.
Meer informatie: Contracten met ingenieursbureaus
Twee-fasen proces
In het plan van aanpak Op weg naar een vitale infrasector staat hoe Rijkswaterstaat, samen met de markt, onder andere wil werken aan een betere beheersing van risico’s en daarmee een betere voorspelbaarheid van projecten. Eén van de instrumenten die Rijkswaterstaat hiervoor gaat inzetten is het 2-fasen-proces. Hierbij stelt Rijkswaterstaat voor de meest risicovolle of onzekere delen van de bouwfase pas een prijs vast wanneer de risico’s beter zijn in te schatten. Door het CROW is een handreiking Aanbesteden van twee fasen contracten opgesteld.
Bouwteam
Bij een bouwteam wordt er meer samengewerkt tussen de verschillende partijen. Naast een aannemer en opdrachtgever kunnen ook een architect, een raadgevend ingenieur, een installatiebedrijf en/of bepaalde gespecialiseerde bedrijf deel uitmaken van een bouwteam om een voorontwerp verder uit te werken. De integrale aanpak garandeert een optimale afstemming tussen de diverse disciplines. En dat kan de prijs, de doorlooptijd en de totale kwaliteit ten goede komen. Deelnemers aan een bouwteam sluiten een bouwteamovereenkomst.
Aanbesteden bouwteam
U besteedt het 'ontwerpen/adviseren in een bouwteam' (een dienst) én de uitvoering van het werk aan. Wanneer u dit separaat doet dan is de kans aanwezig dat de aannemer, die lid is van het bouwteam, niet de opdracht tot uitvoering krijgt. Veel vaker worden beide activiteiten gelijktijdig aanbesteed. Dan wordt de uitvoering van het werk aanbesteed op basis van het programma van eisen of het voorlopig ontwerp en gebruikmakend van eenheidsprijzen of eventueel op basis van een maximumbudget. De feitelijke uitvoeringskosten zijn pas na de ontwerpfase bekend. Meestal moet de aannemer een afstandsverklaring tekenen, waarin geregeld wordt dat de aannemer aan zijn positie in het bouwteam niet het recht kan ontlenen dat hij het project ook daadwerkelijk kan gaan bouwen. De mogelijkheid bestaat immers dat beide partijen niet tot overeenstemming kunnen komen over de uiteindelijke prijs.